7 Şubat 2011 Pazartesi

Yeni iOS 4.3 Sevgililer Gününde Geliyor! Hem de eski iPhoneları tarihe gömmeye...

Apple'ın iPod Touch, iPhone ve iPad'de kullandığı işletim sistemi iOS'in(i operating system) yeni versiyonu ABD'li Macstories'in aldığı güvenilir bir bilgiye göre 14 Şubat 2011 Pazartesi, sevgililer gününde çıkacak...


Apple'ın bir sonraki büyük iOS versiyonu iOS 4.3'ün 14 Şubat 2011 Pazartesi günü Türkiye saatiyle 20:00'da iTunes üzerinden indirilmeye açılacağı öğrenildi. Bu en yeni iOS versiyonu maalesef ki ilk nesil iPhone ve iPhone 3G'den tamamen desteğini çekiyor. Eski telefonların donanım gücünün yeterli olmamasından dolayı iOS 4.0'dan beri işletim sisteminin bütün özelliklerini destekleyemeyen bu eski telefonlar ve ilk iki nesil iPod Touchların fişi iOS 4.3 ile tamamen çekiliyor. Orjinal iPhone, iPhone 3G, orjinal iPod Touch ve ikinci nesil iPod Touch en son nesil iOS ve bundan sonrakileri kullanamayacak/indiremeyecek.

Öte yandan iOS 4.3 ile birlikte gelecek olan en büyük yenilik ise Personel Hotspot özelliği. Peki personel hotspot nedir?

Personel Hotspot iPhone veya iPad'e gelen 3G veya EDGE interneti Wi-fi'a çevirip etrafa yayma özelliğidir. Yani telefonun etrafında belli bir menzili olan baloncuk yaratıp onun içine yayın yapmak. Ayrıca bu yayını 5 cihaza kadar fazla cihaz kullanabilir. Bu personel hotspot özelliğinin kullanımının aylık belli bir ücret karşılığında ABD'de AT&T tarafından satılacağı bilinirken Türkiye'de bu özelliğin ücretli olup olmayacağı hakkında Vodafone veya Turkcell'den bir ses henüz çıkmadı. Ama eski iOS versiyonlarında gelen internet tethering özelliği yine ABD'de ücretli olmuşken Türkiye'de bedavaydı, bu geçmişe dayanarak personel hotspot özelliğinin de Türkiye'de ücretsiz olacağını düşünüyorum.

iOS 4.3 ile gelecek bir başka büyük özellik ise daha fazla multi-touch özel hareketin eklenmesi. Mesela açık olan programları gezmek 4 parmağınızla sağa veya sola ittirerek mümkün olacak.(bir nevi alt+tab) 5 parmağınızla fotoğraf küçültür gibi bir hareket yaptığınız zaman programdan çıkacaksınız. Yine 5 parmağınızla yukarıya ittirdiğiniz zaman ekranı, çalışan programları göreceksiniz.(yani home button'a çift tıklamayla aynı mantık)  Bu özelliklerin demosunu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz;

Ayrıca yeni gelecek iki küçük özellik var;

-Biri iPad'in sağ tarafında, iPhoneların ise sol tarafında bulunan yerçekimine göre ekran durumu switchinin hangi işe yarayacağını değiştirme özelliği. Kullanıcılar bu switchin ya eskisi gibi yerçekimine göre ekranın dönmesini engellemesini sağlayacabilecek ya da iPhonedaki gibi sessize alma switchi yapabilecek.

-Son küçük özellik ise değişmiş Facetime logosu.

Bu yenilikler şu ana kadar yayınlanan betalardan edinen bilgiler. Apple yine her an bizi şaşırtıp başka yenilikler ekleyebilir. Tam bir önizlemesini iOS 4.3 çıkınca yapacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder