6 Şubat 2011 Pazar

PC'den Mac'e, başlangıç rehberi...

PC'den Mac'e geçmek, yani sorunsuz bilgisayar kullanmak istiyorsunuz, ama Windows'ta yapabildiklerinizi Mac'te yapabileceğinizden emin değil misiniz? Veya nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? O zaman bu rehber tam size göre. Yazıda Macintosh ve PC arasındaki en temel farkları ve en basit şekilde Mac'in nasıl kullanıldığını bulacaksınız. Zaten Macintosh kullanılması kolay ve hayatınızı zorlaştırmak yerine kolaylaştıran bir işletim sistemi olduğu için anlamakta da zorlanacağınızı düşünmüyorum. İyi okumalar...



başlamadan önce not: yazıda kullandığım terimleri alttaki açıklayıcı ekran görüntülerinden bakabilirsiniz.


MAC'İN ANATOMİSİ


Bir Mac'i satın alıp ilk defa açtığınızda sizi bir hoş geldiniz videosu karşılar. Bu video nasıl bir dünyaya girmek üzere olduğunuzun habercisidir. Ardından bir kurulum asistanı sizi karşılar ve iki dakika gibi kısa bir sürede gireceğiniz bilgilerle intenert bağlantınızı, mail hesaplarınızı ve temel ayarlarınızı kurarsınız ki Mac'ini kullanmaya hemen başlayabilesiniz. Mac kurulum asistanını tamamladıktan sonra sizi masaüstünüz karşılar. Windowstan da bildiğiniz bu masaüstünde pek bir farklılık yok. Gelelim ekranın kısımlarına;

Ekranın en altında dock bulunur.(türkçesini rıhtım olarak düşünebilirsiniz) Burada çabuk ulaşmak istediğiniz dosyaları, uygulamaları, programları tutarsınız. Dock iki kısımdan oluşur;

Programlar için olan kısım: Dock'un sol tarafında bulunan bu kısımda birazdan açıklayacağım ana navigasyon aleti Finder bulunur en solda. Bunun dışında da çabuk ulaşmak istediğiniz uygulamaları tutarsınız ve açık olan herşey bu kısımda bulunur. Kapalı olup da o kısımda bulunanlar sizin o kısıma koymak istediğiniz, sık kullandığınız programlardır.

Stacks: Dock'un sağ kısmında bulunan stacks çabuk ulaşmak istediğinz dosya veya klasörleri ve çöpü bulundurur. Mac kendiliğinden Stacks'de yüklü programların bulunduğu Applications'ı, dosyalarınızı bulunduran Documents'ı ve indirdiklerinizi bulunduran Documents'ı bulundurur. Aynı zamanda küçülttüğünüz(minimize) pencereler de Stacks'de durur.

Bir şeyi açmak için sadece üzerine bir kere tıklamanız yeterli olur. Açık olan bütün programlar dock'ta bulunur ve eğer bir program açıksa docktaki ikonunun altında küçük bir ışık yanar. O ışık, o programın açık olduğunu gösterir. Yine birazdan bahsedeceğim ve dockta en solda bulunan Finder'ın ışığı her zaman yanar.

Ekranın en üstünde ise menü bar bulunur. Menü bar'ın en solunda hangi program açıksa onunla ilgili komutları bulursunuz. En sağında ise saat, pil seviyesi, spotlight(bilgisayar içinde arama yapma) ses seviyesi gibi şeyler bulunur.

Snow Leopard masaüstü

Finder: Finder dock'un en solunda yer alan ve dosyalarınız arasında gezmenizi sağlayan şeydir. Windows'daki windows explorer'a oldukça benzerdir. Yapmak istediğiniz her şeye Finder yoluyla ulaşırsınız. Bir finder penceresindeki sol tarafta bulunan sidebar gezinmenize yardımcı olur. Bilgisayara takılı bütün aletleri, bilgisayarın içindeki dosyalara ulaşmanızı sağlayacak bazı yerleri, payaşılan aletleri ve geçmişi aramanızı sağlayan birkaç şeyi bulundurur. Sağ tarafta bulunan kısım ise açık olan şeyin içerisindeki dosya ve klasörleri görüntüleminizi sağlar. Dosyaları ise nasıl gezeceğinizi seçebilirsiniz. İkon, liste, kolon ve kapak gezinimi şeklinde seçeneklerle dosyalarınızı görüntüleyebilir, bilgisayarınız içinde gezebilirsiniz.

Bir dosyayı açmadan bakmak, çabuk bakmak için Quick Look özelliğini kullanabilirsiniz. Klavyedeki boşluk(space) tuşuna basın ve quick look hemen, o programı açmadan dosyanın içeriğini gösterir.
Finder penceresi, bu görüntüde görüntüleme şekli column(kolon) şeklinde durmaktadır.
Spotlight: Menü barın sağ üstünde bulunan büyüteç spotlight'tır ve buna tıklayarak bilgisayarınızın içinde bulunan herhangi bir şeyi arayabilirsiniz. Ayrıca aradığınız şeyin sözlük anlamı çıkar ve yazdığınız matematik işlemlerini hesap makinesi açmanıza gerek kalmadan yapar. Oldukça faydalı bir şeydir.

Mac işletim sisteminin temel kullanım araçları ve temel kullanım şekli böyledir. Umarım PC'den kurtulup Mac'e geçişinizde ilk adımı atmanıza faydam olmuştur ve Mac'i en basit şekilde kullanmayı anlamışsınızdır. Herhangi bir sorunuz oluşuşsa yorum olarak sormaktan çekinmeyin, cevaplamaktan memnunıyet duyarım. Okuduğunuz için teşekkürler, blogu takibe devam...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder