15 Şubat 2011 Salı

Apple ve değiştirdikleri...

Her zaman için Apple ve nasıl dünyayı değiştridiği, nasıl çığır açtığı konuşulur. Steve Jobs her önemli üründe sahnede yerini alır ve seyircilere tekrar dünyayı değiştireceğini açıklar, mükemmel ürün üstüne müthiş bir pazarlamayla gerçekten de dünyayı değiştirir. Peki Apple nelerle dünyayı değiştirdi?


1976 yılında Apple'ın ilk logosu
Bu yazı Apple'ın yaptığı büyük buluş, daha doğrusu değişimler üzerine olacak ve belli başlı noktalarına değineceğim. Apple 1976 yılında kurulduğundan beri bazı ürünlerle gerçekten de piyasayı, zamanın teknolojisini ve bazen de yaşama biçimlerimizi değiştirdi. İşte kronolojik olarak o ürünler;

-1977: Apple II

1976 yılında Apple I ile kurulan şirket hemen bir yıl sonra bir bilgisayar fuarında Apple II'yi tanıttı ve renkli grafikleri ve bilgi depolama olarak sonraki modellerinde kaset yerine disket kullanarak fuardaki diğer en yakın rakiplerinden ayrıldı ve yaptığı satışlarla Commodore ile Tandy ardından açık ara fark olmasına rağmen 3. sırada geldi. Renkli grafikler, kolay kullanım sunarak daha ilk senesinden büyük başarı yakalayıp oldukça büyümeyi başardı ve gerçekten endüstri/yaşamı değiştiren ürünlerine başladı.
Apple Lisa
-1983: Lisa

Steve Jobs kişisel bilgisayarları daha da kullanılabilir ve daha da kişisel, daha yaygın ve aynı zamanda daha çok iş yapabilen hale getirebilmek için 1978 yılından beri grafiksel arayüzlü bir işletim sistemi üzerinde çalışıyordu ekibiyle beraber. Çabaları sonucu 1983 yılında dünyadaki ilk grafik kullanıcı arayüzlü(GUI) bilgisayar piyasaya çıktı. Limitli uygulama ve fiyatı yüzünden çok başarı sağlayamamış olsa da ilk GUI işletim sistemi olması ve daha sonra aynı konseptlerin geliştirilerek o zaman da, şu zamanlarda da kullanılması bilgisayar dünyasının belki de en büyük devrimlerinden birini yaptı.

-1984: Macintosh

ofis ve evi birleştiren başarılı Macintosh
Lisa ardından aynı zamanda yürütülen ve Lisa'ya rakip olan proje Macintosh 1984'de piyasaya çıktı. George Orwell'in 1984 kitabından teması alınmış reklam kampanyası, daha iyi ve zengin yazılımlar, daha iyi bir fiyat Macintosh'u büyük bir başarıya götürdü. O zamanlar yine GUI işletim sistemleri olmadığı için satışta olmayan mouse ile beraber yine bilgisayar dünyasını değiştirdi. İnsanların bilgisayar kullanma, algılama şekli tamamen değişti, bilgisayarlar hayal olmaktan çıktı ve eninde sonunda çıkan Windows işletim sistemleri de Mac'ten oldukça fazla etkilenmiş idi. Bilgisayar endüstrisini tamamen değiştirdi.







-2001: iPod

Macintosh ardından dünyayı değiştiren icatlara uzun bir ara veren Apple 21. yüzyılın ilk başlarında iPod'u ve iTunes Music Store'u tanıtarak kaldığı yerden devam etmeye başladı. Müzik dinleme şeklini ve müzik dünyasını tamamen değiştirdi. Albümleri yanınızda taşımaya gerek kalmadan yüksek hız ve yüksek pil ile cebinde taşıyabileceğin müthiş bir icattı. Sonucunda Apple'a çok iyi bir prestij kattı ve kötü günler ardından tekrar çatıyı aşan karlar üretmeye başladı.





-2007: iPhone

2007 yılında iPhone'u tanıtarak ve büyüsünü dünyaya göstererek, telefon piyasasından kullanım alanına her alanda devrim yaptı. iPhone üzerine neredeyse bütün telefon şirketleri dokunmatik telefonlar üretmeye başladı. Fonskiyonları aynı olmaya başladı, bütün piyasa normal cep telefonlarından akıllı telefonlara kaydı. Yine piyasayı belirledi ve yine çok başarılı olup vazgeçilmez hale getirdi.





-2010: iPad

2010 yılında da iPad'i üreterek Mac ile iPhone'u karıştırdı iOS'te. Sonuç yine biraz pazarlamadan da olsa dizayndan da olsa müthiş satan ve neredeyse her görevi yapabilen bir tablet bilgisayarı. Belki de ileride bütün bilgisayarlar böyle  olacak.  iPad daha türünün ilk nesli olmasına rağmen çok önemli bir başarı yakaladı ve Apple tablet pc piyasasına çok iyi bir başlangıç yaptı. Eski nesillerden ders alınarak yapılan ileriki nesillerde masaüstü veya dizüstü bilgisayarların pabuçunu dama atabilir belki de...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder