5 Şubat 2011 Cumartesi

Apple ve iPod

Apple'ı Apple yapan bir başka icat. iPod. 21. yüzyıl başında dünyayı değiştiren, dünya çapında yüz milyonlar satan ve tabii ki yine Apple'dan gelen alet.

İlk iPod 2001 yılında Steve Jobs tarafından dünyaya tanıtıldı. Apple'ın müzik piyasasına girişi de doğal olarak o yıl gerçekleşti. İlk iPod nasıl bir müzik dünyasına doğdu peki? O senelerde mobil cd çalarlar vardı, onlar da aralarında ikiye ayrılıyordu; normal cd'leri çalanlar ve mp3 yazılmış cd'leri de çalabilenler olarak. Biri 15-20 şarkı alırken öbür model 70-80 şarkı alabiliyordu. CD çalarlar dışında hard disk çalarlar vardı. Onlar da oldukça büyük ve zahmetliydi. Apple, piyasadaki eksikliği gördü ve iPod'u tanıttı. Çağına göre oldukça küçük ama şu zamana göre oldukça büyük olan 1. nesil iPod 5 ve 10GB seçenekleriyle geliyordu. Devrim yaratan şarkılar arası gezme yolu olan click wheel da bu iPod ile dünyaya tanıldı. Windows'u desteklemiyordu ve USB girişi yerine Firewire girişi ile çalışıyordu. Bunlara rağmen zamanının ilerisindeydi ve olağanüstü karşılanmıştı. Aşağıdaki video'da Apple CEO'su Steve Jobs'un ilk iPod'u, ilk kez dünyaya tanıtırken izleyebilirsiniz.

O zamanın üzerinden 10 yıl geçti, iPod milyonlar sattı, korsan müziğin ABD'de neredeyse önüne geçen iTunes Store milyarlarca ürün sattı ve günümüzde bir sürü farklı iPod tipi var. Değişmeyen tek şey hala iPod'un en iyisi olduğu gerçeği ve 10 yıl önce hayatımıza girerek dünyayı değiştirdiği. Günümüzde satışta olan iPod'lara gelicek olursak;

1)Klasik iPod


Günümüzdeki en eski iPod bu. 2007 yılında piyasaya sürüldü ve o zamandan beri bir değişiklik almadı. Click wheel taşıyan son alet de bu. Sadece müzik dinlemek isteyen ve çok fazla müzik dinlemek isteyenler için tutuyor bu ürünü Apple satışta. Dizaynı ilk iPod'un modernleştirilmiş hali, 160 GB'lık sabit diskiyle 40.000 şarkı alabiliyor.  Pek çok fanı var ve Apple'ın bu ürünü öldürmesinden çok korkuyorlar. Onlara göre dokunmatik iPodlar onlar için değil. Belki de Apple onlar için tutuyordur bu ürünü. Tarihte görülmemiştir çünkü Apple'ın 4 senede bile bir üründe hiçbir değişikliğe gitmemesi.

2)iPod Shuffle


Neredeyse iki boğum parmak kadar küçük olan ekransız bu iPod'un olayı spor yaparken, orda burdayken kabataslak müzik dinlemek isteyenler için. Shuffle, yanı karıştır olan adından zaten pek çok şey anlayabiliyoruz. İçine attığınız az sayıdaki şarkıyı karıştırabildiğiniz, playlistler oluşturabildiğiniz bu küçük ve en ucuz iPod oldukça fazla renk seçeneğiyle geliyor.Kapasitesi 2GB. Diğer iPodların aksine bilgisayarla bağlantısı kulaklık girişi yoluyla oluyor, bu da küçüklüğüne katkı tabii.

3)iPod Nano


En son nesil iPod Nano'yu Apple oldukça değiştirdi ve yaptığı en küçük dokunmatik ekranı bu ürün ile yaptı. Boyut olarak neredeyse iPod shuffle kadar olan bu iPod'un sadece 4 ikon'a yer verebileek kadar küçük bir dokunmatik ekranı var. 8 ve 16 GB seçenekleriyle geliyor ve bunun da oldukça fazla renk seçeneği var. Üstüne diğer iPod'lardan farklı olarak FM radyosu da var. Küçük dokunmatik ekranında da  aynı iPod touch, iPad veya iPhone gibi gezebiliyorsunuz. Tek farkı altında her şeyi kapatan bir home button olmaması. Ekranın ortasına 2-3 saniye baslı tutmak açık olan şeyi kapatıyor home button yerine.

4)iPod touch


Bu iPod aynı iPhone gibiü aynı büyüklükte dokunmatik ekrana sahip. Oyunlar vs... için oldukça güçlü işlemciye sahip. En son modeliyle inanılmaz incelmiş ve ön, arkasına kamera eklenmiş. Öndeki kamera facetime destekli yani diğer facetime destekli aletlerle wifi üzerinden görüntülü konuşabiliyorsunuz. iOS işletim sistemini çalıştırıyor ve oldukça zengin bir program dünyasına sahip Apple App Store'da. 8-32 ve 64GB seçenekleriyle geliyor. Arkadaki kamerasıyla HD video kaydetme özelliğine de sahip. Aynı zamanda en güçlü ve en popüler iPod. iPhone 4 gibi retina display'i var. Yani santimetre başına düşen piksel sayısı çok fazla, gözün görebileceğinden daha fazla, dolayısıyla inanılmaz bir ekran kalitesi elde ediyorsunuz. Hoparlörü olan da tek iPod ayrıca. Müzik dinlemenin ötesinde internete girerim, video izerim, oyun oynarım, fotoğraf çekerim diyorsanız seçiminiz bu iPod olmalı.


Apple'ın tarih itibariyle satışta olan tüm iPodları bunlar. Hepsini ülkemizde de satışta bulabilirsiniz. Size uyan iPod'u bu yazıda bulabilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder