5 Şubat 2011 Cumartesi

Apple ve Macintosh....

Bilmeyen herkes veya detay isteyen herkes için Apple ve Mac ürünleri ile ilgili her şey.

1) Mac OS X


Mac OS X'in açılımı Macintosh Operating System 10 (roma rakamıyla X). Bildiğiniz gibi Mac'lerin işletim sistemi farklı ve Windows'a kıyasla kullanımı olağanüstü şekilde daha kolay, daha sıkıntısız. Windows'un yapabildiği her şeyi yapabilmekte ve bu işletim sistemi için dünya üzerinde virüs yok. Bütün Apple bilgisayarları bu işletim sistemini çalıştırmaktadır. İsteyen tabii Mac bilgisayarının hard disc'inin belli bir kısmına Windows kurabilir eğer arzu ederse.

Bu yazının yazıldığı tarihte en son çıkmış olan Mac OS X 10.6'dır. Kod adı da Snow Leopard olarak geçmektedir.

2) Macbook


Apple laptoplarının en ucuzudur. Sadece tek seçenek ile gelmektedir, o da yazının yazıldığı tarihte;

*Teknik Özellikler
13 inç ekran
Yekpare gövde
2.4 Ghz Intel Core2Duo işlemci
2GB RAM
Bluetooth, wireless, 10 saat pil ömrü
NVidia GeForce 320M 256MB ekran kartı
Multitouch dokunmatik özellikli touchpad

Daha çok fazla performans istemeyen ve bilgisayarını her gittiği yere götürenler için tavsiye edilebilecek bir laptop'tur.

3)Macbook Pro


Apple'ın performans laptopları serisidir. 13-15 ve 17 inçlik ekranlarda farklı seçenekleri vardır. Tasarımı Macbook'tan farklıdır, alüminyumdan yapılmadır. 13 inçlik olanlarda bu yazının tarihi itibariyle Core2Duo işlemciler bulunmakta olsa da 15 inçlerde i5 ve i7 işlemci seçenekleri, 17 inçlik olanda da i7 işlemci seçeneği vardır. 4GB Ram'e ve performans + pil için iki tane ekran kartları vardır. Pil ömrünü en iyi idare etmek için Mac OS X ikisi arasında seçim yapar ve Nisan 2010 itibariyle iki ekran kartı arasındaki geçiş için bilgisayarı kapatmaya gerek yoktur. Farkına bile varmadan geçebilir.

Tasarımı Macbook gibi yekpare gövde tasarımı ama plastik yerine aliminyum. Ekranı da boydan boya cam, çerçevesi yok. Ayrıca performans laptopuna göre çok çok incedir. (sadece 2.4 santimetre)

4)Macbook Air


Apple'ın taşınabilirlik üzerine kurulmuş olan, fazla performans beklenmeyecek olan laptop'u budur ve inanılmaz derecede incedir. Laptop'un en ince yeri 0.3 cm, en kalın yeri ise 1.7. Ekran seçenekleri 11 ve 13 inç. Core2Duo işlemci kullanılmış. 2GB Ram'e sahip ve CD/DVD sürücüsü yok. Kullanmak isterseniz wireless olarak diğer bilgisayarların dvd sürücüsünü kullanabilir veya taşınabilir, USB bağlantılı bir DVD sürücüsü alabilirsiniz. 64 ve 128 GB seçenekleriyle geliyor. Pil ömrü 5 saat. Yekpare aliminyum tasarım kullanılmış yine inceliğe yardımcı olması açısından. İnanılmaz taşınabilir ve çok etkilyeici bir laptop ama performans arıyanlara kesinlikle tavsiye edilmemekte.

5)iMac


Yine bir tasarım harikası olan iMac ilk olarak 90'lar sonunda piyasayla tanıştırılarak Apple'ı ayağa kaldıran ürün olmuştur. Masaüstü bilgisayardır. Olayı her şeyi birleştirmesi ve kolaylaştırmasındadır. Ki zaten Apple2ın farkı burada. Bilgisayarın her şeyi bir şey içerisndedir ve tasarım harikasıdır bu yüzden. Kasası, monitörü, hoparlörü, wirelessı, bluetoothu hepsi bir parça içindedir ve sadece elektrik kablosunu takar çalıştırırsınız. Mouse ve klavyesi de kablosuz olduğundan çok da şıkdır.

Ekran büyüklükleri 21.5 ve 27 inç olarak gelmekte, oldukça güçlü bilgisayarlar. Ekranları 16:9 görüntü vermektedir. Her Apple bilgisayarda olduğu gibi bunda da önünde web-cam'i vardır. Bütün farklı modelleri için detaylar ve seçenekler için tıklayın.

6)Mac Mini


Adından da anlaşılabileceği üzere minik Macdir. Klavyesi, mouse'u veya ekranı olmadığından en ucuz Mac de budur. Bilgisayarlardaki kasa mantığı gibi düşünülebilir ama kasa diye bahsettiğimiz şey bu bilgisayarda bir kenarı kenarları 19 cm, yüksekliği 3 cm olan bir kare prizmadır. Yani avuç içi kadar big bilgisayar kasasından söz ediyoruz.

Teknik özellikleri için tıklayın.



7)Mac Pro


Adı üstünde profesyoneller için yine faresiz klavyesiz ekransız bir Mac daha. Ama bu Apple'ın ürettiği en yüksek performans veren Mac serisidir. İçine 12 çekirdek işlemciye kadar bile istediğinizi koydurabilirsiniz. Fiyatları da çok yüksektir doğal olarak. İsminin hakkını verir yani, profesyoneldir. Dizaynında Apple'ın yaptığı enteresan bir değişiklik yoktur dıştan bakıldığında, güzel görünmesi hariç klasik bilgisayar kasasıdır. İçinde Apple dizaynı konuşturur ama yine. Parça değiştirmek çekmece açıp kapatma gibi çok rahattır. Seçenekler ve içine koyulabilecekler için..


Macintosh ürünlerinin tamamı genel detaylarıyla bunlardır. İlerideki yazılarımda iPod ürünlerinden, iOS'den ve iOS ürünlerinden bahsedeceğim. Apple ürünlernin tamamı ile ilgili detaylı bir veri tabanı oluşturduktan sonra Apple haberleri, ip uçları, rehberlere geçeceğiz.

Apple ve Türkiye blogunu takip etmeyi unutmayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder