4 Şubat 2011 Cuma

Apple'ın Türkiyedeki genel durumu

Apple bilindiği üzere dünyada son 15 yıldan bu yana inanılmaz yükseliş sağlamış, ürünlerini sadece kişisel bilgisayar olmaktan çıkarıp neredeyse her türlü elektronik alet piyasasına yaymıştır. Peki Apple dünyada bu kadar iyi durumdayken, her yıl milyar dolarlarca ciro yakalarken ülkemizde durumu nedir?

Üzülerek söylüyorum ki Apple'ın ülkemizdeki durumu pek iç açıcı değil. Öncelikle zaten Apple ülkemizde resmi olarak yok. Kendi mağazası yok, kendisinden bize ihracatı kendisi yapmıyor, kısacası ilgilenmiyor. Türkiye'de müzik, film, dizi için bir iTunes Store olmayışının sebebi de bu. Peki ülkemize nasıl geliyor Apple ürünleri?

Bilkom adlı şirket Apple'ın Türkiye distrübtörlüğünü yapıyor ve resmi yollardan ülkemizde Apple satan tek şirket, ithal eden tek şirket Bilkom. Maalesef ki de Bilkom işini düzgün yapamıyor ve fahiş fiyatlar, bilgi yetersizliği sebebiyle ülkede Apple ile başarı sağlayamıyor. Apple ulaşılmaz olarak kalıyor ve sadece alışveriş merkezlerinde bakabileceğimiz bilgisayarlar olarak kalıyor. Kullanım alanı sadece bazı şirketler ve bazı o fiyatları verebilmiş, veya yurt dışından getirmiş insanlarla kalıyor. Bunun sonucunda da destek fazla olmuyor Apple'dan Türkiyeye. Peki sorunun köküne inersek ne bulacağız?

FİYATLAR NEDEN ÇOK YÜKSEK?

Apple'ın fiyatları Amerika Birleşik Devletlerinde bile rakiplerine göre çok az yüksektir. Son senelerde fiyatlar rakiplerine yaklaşmaya başladı, ama ülkemizde fiyatlar rakip elektronik şirketlerinin 2 katına kadar çıkabiliyor. Durum böyle olunca kesinlikle ihtiyacı olan hariç kimse Türkiye'den Apple almaya kalkmıyor. Apple ülkemizin aksine Avrupa'da resmi olarak var, yani bir distrübtör aracılığı ile değil, kendisi olarak orada var. Ama fiyatlarını ABD'den Avrupa'ya geçirirken yine artırıyor. Şöyle ki;

ABD Macbook vergisiz online alışveriş fiyatı: 999$ - 1589 TL (günümüz kuruyla)
Fransa Macbook vergisiz online alışveriş fiyatı: 999 Euro - 2155 TL(günümüz kuruyla)
İngiltere Macbook vergisiz online alışveriş fiyatı: 867 Sterlin - 2230 TL(günümüz kuruyla)

Örnekten de gördüğünüz gibi fiyat Amerika'dan Avrupaya geçerken bile inanılmaz artıyor.

Türkiye'ye Apple ürünlerini getiren Bilkom da Fransa Apple'dan ithal ediyor lojistik sebepler doalyısıyla ürünlerini. (bilmediğimiz başka sebepler de olabilir tabii) Hal böyle olunca Fransa Apple da Avrupa fiyatlarına kar koyuyor, üstüne gümrükte ülkemizin inanılmaz vergileri biniyor, üstüne de az satıldığı için olabildiğince kar etmek isteyen Bilkom'un kar marjı biniyor. Bu yüzdendir ki ülkemizde Macbook'un satış fiyatı 4110 TL. Ayrıca bu yüzden de diğer bütün Apple ürünlerinde fiyat 2-3 katına çıkıyor.

İKİNCİ SORUMLU: DESTEK EKSİKLİĞİ

Kullanıcı sayısı az olunca doğal olarak destek de fazla olmuyor ihtiyaç azlığından veya piyasa yoğunluğu eksikliğinden dolayı. Teknik problemler dert oluyor, Apple kullanımından insanımız daha da soğuyor...

Üstüne fiyat yüksekliğinden dolayı şirketler özendirici reklamlar da yapmıyor, Mac işletim sistemini tanıtan, anlatan olmuyor, Apple'ın ne olduğunu, gücünü, yapabildiklerini kimse bilmiyor. Bu yüzden de Türkiyede Apple sadece kendi küçük dünyasıyla kısıtlı kalıyor.

GÜNCEL OLMAMA

Apple'ın, belki de Bilkom'un demeli, Türkiyedeki diğer başlıca sorunu ise güncellik eksikliği. Ülkemizde inanılmaz derecede geriden gelemekte Apple teknolojisi. Örnekler verecek olursak;

-iPad ABD'de Nisan 2010'da satışa çıktı, yakında yenisinin çıkacağından bahsediliyor(başka yazımda detaylıca bahsedeceğim) ülkemizde ise Aralık 2010'da satışa çıktı. 21. yüzyılın 1/10'unu geride bıraktığımız şu günlerde 8 ay teknoloji için çok büyük bir zaman dilimi ve 8 ayda teknolojiler çok eski durumlara düşebiliyor.
-iPhone 4 Haziran 2010'dad satışa çıktı ABD'de, Türkiye'de ise resmi olarak satışa çıkması Eylül 2010 sonunu buldu. Burda da 3-4 aylık bir gecikmeden bahsediyoruz.
-Yeni Macbook Air Ekim 2010'da ABD'de satışa çıktı, Türkiyeye gelmesi ise Aralık 2010'u buldu. 2 aylık gecikmeyle benim gördüğüm en hızlı Türkiye'ye giriş yapan Apple ürünü oldu.
- Başka bir örnek Apple Macbook Pro'ların 15 inçliklerinde işlemci olarak Core2Duo'ları Mart 2010'da terk etti, ama ben bir mağazada o eski modelin sıfır olarak satıldığını 2011 Ocak ayında gördüm. Hem de aynı fahiş fiyata. 10 aylık bir teknolojiyi insanların bilgisizliğinden faydalanarak bu kadar pahalıya satmak ne kadar doğru siz karar verin.

TEK YOL, YURT DIŞINDAN ALIM

Türkiyede kazık yemeden gerçek anlamda Apple keyfini yaşamak üzülerek söylüyorum ki ancak yurtdışından almak, getirmek olarak kalıyor. Yurtdışından da aldığınız zaman gerçekten parasına değiyor ve Türkiye'de sıkıntı çekmeden kullanabiliyorsunuz.

İleride yazacağım yazılarda yurtdışından alım rehberlerini, genel Apple alım rehberlerini ve Apple ürünleri ilgili tüm bilgileri yazmaya çalışacağım, eğer meraklısıysanız blog'u takip etmenizi şiddetle tavsiye ederim...



1 yorum: